כימיה של המים - שיעור מספר 8 - מגנזיום (MG)

מגנזיום (Magnesium) הוא יסוד כימי מסדרת המתכות שסמלו הכימי Mg ומספרו האטומי 12. הוא 'משתתף' בתהליכים רבים בגוף האדם (סביבות 300 תהליכים שונים) – אך הוא חשוב וחיוני לכל בעלי החיים כמעט, כולל לדגים. עיקר חשיבותו היא בבניית השלד והעצמות וחיזוקם.
  
למעשה, ללא המגנזיום לא תתאפשר ספיגה מיטבית של אחד מהיסודות החשובים ביותר לדגים: הסידן. ככל שרמת המגנזיום בגופו של הדג נמוכה יותר, כך ספיגת הסידן בגופו תהיה נמוכה יותר, מצב שיוביל לדלדול עצם ולהיחלשות של השלד.

ככלל, חשוב להקפיד על יחס של 1:3 בין המגנזיום לסידן – כלומר על כל גרם אחד של סידן, שלושה גרמים של מגנזיום. בדרך זו תתאפשר הספיגה הטובה והנרחבת ביותר של סידן בגופם של הדגים באקווריום.
 
אגב, המגנזיום חשוב בכל סוגי האקווריומים, הן של מים מתוקים והן של מים מלוחים, שכן הוא מסייע בבניית השלד ובחיזוקו לא רק בדגים אלא גם באלמוגים. הוא אף חשוב לבנייתן ולהתפתחותן של אצות מסוגים שונים.

אם כבר הוזכרו האצות, נציין כי למגנזיום חשיבות רבה גם מבחינת צמחי המים: הוא משתייך למשפחת המאקרו־נוטריאנטים, 'משפחה' של חומרי הזנה חשובים מבחינת הצמח, אשר מסייעים לו להתפתח ואף לקיים את תהליך הפוטוסינתזה כהלכה. המגנזיום תורם לצמחי המים בעיקר בתנועת הברזל בהם, והוא גם מהווה חלק מהכלורופיל אשר מעניק לצמחים את צבעם הירוק. (להרחבה ראה קורס אונליין בנושא אקווריום צמחייה

המגנזיום נמצא במים באופן טבעי, אך לעיתים לא ברמות מספיקות. לכן אפשר לרכוש תוספי מגנזיום לאקווריום צמחייה – כאלו המתאימים למים (ומוספים אליהם כתמיסות בדרך כלל), ותוספי מגנזיום למים מלוחים ולחסרי החוליות במים.  

האיזון והשמירה על ערכי מגנזיום מתאימים במים חשובים מאוד לבריאותם של הדגים ושל כל היצורים החיים באקווריום. לכן חשוב מאוד לבצע אחת לתקופה בדיקות למדידת רמת המגנזיום במים, ולהשתמש באותם תוספים שציינו קודם לכן במידת הצורך.
 
 
 
הירשמו עכשיו לאקדמיה וקבלו גישה מלאה לכל הקורסים וההרצאות

כל הקורסים וההרצאות מועברים ללא עלות !

מספר המקומות מוגבל - הזדרזו להירשם
 
X וואטסאפ
עם נציג
X וואטסאפ
עם נציג