- דף הבית
- קורס אזורי מחייה
- אזורי מחייה לדגי נוי - אגם מלאווי
אזורי מחייה לדגי נוי - אגם מלאווי
אגם מלאווי נחשב לאגם הדרומי ביותר בשבר הסורי אפריקני, בדרום מזרחה של היבשת השחורה. האגם נקרא גם אגם ניאסה או אגם ליווינגסטון, על שם המדען המערבי הראשון שגילה אותו - דיוויד ליווינגסטון.
יבשת: אפריקה
נמצא בשטח המדינות: מלאווי, טנזניה, מוזמביק
שטח: כ-33 אלף קמ"ר
עמק ממוצע: כ-290 מטרים
עומק מרבי: 706 מטרים
אגם מלאווי הוא אחד ממקורות המים המתוקים החשובים ביותר בעולם, וזאת משום השפע הביולוגי שבו. הוא נחשב לאגם בעל מגוון הדגים העשיר בכדור הארץ (מבחינת מקורות מים מתוקים כמובן), ומושך אליו בעקבות כך מיליוני תיירים, ובהם חובבי דגים רבים.
באגם, כך על פי ההערכות, מאות מינים של דגים, כאשר חלקם מוגנים וזוכים לשגשוג הודות לפארק הלאומי של אגם מלאווי, אשר הוכרז כאתר מורשת עולמית של ארגון אונסק"ו. הכרזתו של הפארק הלאומי, עם זאת, לא מגינה על בעלי החיים באגם כולו, משום שגבולות השמורה נוגעים אך ורק לחלק האגם שנמצא בשטח מלאווי.
הודות להגנה שמסופקת לדגים מכוח השמורה, ישנו באגם מגוון עצום של בעלי חיים תת-מימיים, רבים מהם אנדמיים. ניתן למצוא באגם שפמנונים, דגי ציקליד רבים, דגי צ'מבו, קמפדנגו ועוד. באזורים אחרים של האגם, הדגים נמצאים בסכנת הכחדה, בהיותם מקור הפרנסה והמזון העיקרי של תושבי האזור.
אגם מלאווי מתאפיין בטמפרטורה יציבה יחסית, אשר עומדת על 27 מעלות צלזיוס בממוצע. דגי האגם נהנים מאזורים חוליים, סלעיים, ביצות ואף לגונות - מה שתורם לעושר ולמגוון הדגים אשר חיים בו.
באגם מלאווי גם שפע של בעלי חיים מעולם היונקים: היפופוטמים, קופים, צביונים ופילים. בנוסף, חיות סביבו ציפורים מסוגים רבים. האיים שבתחומי האגם מהווים אתרי קינון מועדפים על רבים מבעלי הכנף של האזור.