- דף הבית
- קורס רביית דגים
- רביית דגים - שיעור מספר 2 - ציקלידים
רביית דגים - שיעור מספר 2 - ציקלידים
אמנם בטבע רביית דגים היא כמובן עניין טבעי המתרחש ללא התערבות האדם - מה שעשוי לקרות גם בממלכת המים הפרטית שלכם - אך מעט עזרה מכם תעודד את הדגים להתרבות ותוסיף עוד 'חברים' לאקווריום. כשמדובר בדגי הציקליד המיוחדים, לרבייה יש הצדקה רבה: מטרתה להוסיף צבע וססגוניות רבה עוד יותר למים.
אם כך, כיצד מתבצעת רביית ציקלידים באקווריום ביתי? ראשית, יש 'להכשיר את הקרקע' לטובת העניין. דגים, כמו כל בעל חיים, יתרבו רק כאשר הם בריאים וחזקים ולכן, יש לדאוג להם לסביבה נקייה ואיכותית ולמים צלולים. (להרחבה ראה מאמר טיפים לאקווריום בריא)
כדי להבטיח את בריאותם של הדגים ולחזק אותם, חשוב מאוד להאכילם אוכל לדגים מזין ואיכותי. ובנוסף מומלץ לגוון בסוגי המזון ולהציע לדגים גם שרימפס, קריל, ומזון חי עם כמות שומן רבה יחסית. כך, הדגים ישמרו על כוחם בתקופה בה הם זקוקים לאנרגיה רבה.
מעבר לעניין זה, מומלץ להתקין באקווריום גוף חימום משולב תרמוסטט (במקרה ועוד אין לכם כזה) מאחר שהדגים זקוקים לטמפרטורה גבוהה מעט מהרגיל בתקופה זו. בנוסף, מומלץ להתקין מסלעות ומקומות מסתור באקווריום - אשר חיוניים עבור רוב הציקלידים בעונת הרבייה, בעיקר כדי להסתיר את הביצים מדגים אחרים ולאפשר לנקבה פינה שקטה ללא חיכוכים. ניתן להיעזר במערת הטלה לציקלידים
חלק גדול מהציקלידים אשר מגודלים באקווריום הביתי מטילים את ביציהם על משטחי סלע חשופים. לאחר ההטלה, הזכר מפרה את הביציות וכך למעשה מתחיל תהליך הרבייה. ישנם, מצד שני, גם ציקלידים דוגרי פה - ולכן חשוב לברר מראש כיצד נוהג הציקליד שבחרתם להרבות באקווריום שלכם.
לאחר בירור זה, מומלץ להכניס לאקווריום שתי נקבות לפחות על כל זכר אחד. הזכרים ידועים כאגרסיביים בתקופה זו, ולכן כמות גדולה יחסית של נקבות 'תחלק' את האגרסיביות של הזכר בין כולן וכך תביא לפחות נזקים.
סוגי הציקלידים שנחשבים קלים ביותר לרבייה - לכל הפחות לטובת 'אימון' - הם דגי הזברה (זברת מדי אסיר בעיקר) ודגי תכשיט. עם זאת, כדאי לדעת שמדובר בדגים פחות מבוקשים ולכן, אם ברצונכם למכור את הדגיגונים בעתיד, מומלץ לבחור בזנים יותר מבוקשים.