מחלות דגים - שיעור מספר 7 – הקסמיטה

 
מחלת האקסמיטה (Hexamita) היא מחלה הנגרמת מטפיל זעיר החודר אל המעיים ואל כיס המרה. לאורך זמן הטפיל פוגע קשות במערכת העיכול של הדג, מביא לכך שהדג יפסיק לאכול ובהמשך גורם גם למותו. המחלה גורמת לתופעות לא נעימות רבות, כמו צואה לבנה ורירית, בטן קעורה (שנראית כאילו 'נכנסה פנימה' אל גוף הדג) וחורים באזור הראש.
 
האקסמיטה היא מחלה המאפיינת ציקלידים באופן כללי, אך מופיעה בעיקר בשלושה זנים ספציפיים: סקלארים, דיסקוסים וטרופאוסים.

התסמין הראשון של המחלה, בדרך כלל, יהיה אותה צואה לבנה ורירית שתיפלט מגופו של הדג. בהמשך הוא יחל להתבודד ויאבד את התיאבון, עד שיפסיק לאכול לחלוטין.
 
השלב הבא יהיה אובדן צבע והשינוי במראה הבטן, וכאשר מופיעים אותם חורים באזור הראש – אז כבר המחלה בשלב מתקדם מאוד, וכמעט ולא ניתן להציל את הדג.

טפיל האקסמיטה הוא טפיל מידבק, אשר עובר במים, ולכן כאשר מתגלה המחלה יש לטפל טיפול מיידי ונרחב – אם כי הטיפול יהיה לרוב קל יחסית ויעיל מאוד. ישנן תרופות לדגי נוי רבות בשוק המיועדות לטיפול במחלה ספציפית זו, והן מתבססות על החומר Metronidazole.
 
את התרופה (המגיעה לרוב ככדורים) אפשר לשים במי האקווריום (אם הדג כבר אינו אוכל) או למוסס ולערבב עם האוכל (אם מדובר בשלב מוקדם של המחלה). לאחר מכן יש להחליף כשליש מכמות המים באקווריום, ולהעלות את הטמפרטורה ל־3233 מעלות. לאחר מכן יש להמתין 24 שעות, להשתמש שוב בתרופה, להמתין 24 שעות ולחזור שוב על התהליך. לרוב, לאחר מכן המצב ישתפר, ויש לשוב ולבצע זאת אחרי עשרה ימים, אם נראה שהמחלה לא חלפה.

יש לציין כי המינונים של התרופה משתנים בהתאם לגודל האקווריום ולכמות הדגים שבו, ולכן חשוב להתייעץ עם מומחה לעניין כדי להבטיח הענקת טיפול יעיל. ככלל, מומלץ שאדם מנוסה ילווה אתכם לאורך התהליך כולו, בעיקר אם זוהי הפעם הראשונה שבה אתם מתמודדים עם מחלה כזו.
 
 
 
 
 
הירשמו עכשיו לאקדמיה וקבלו גישה מלאה לכל הקורסים וההרצאות

כל הקורסים וההרצאות מועברים ללא עלות !

מספר המקומות מוגבל - הזדרזו להירשם
 
X וואטסאפ
עם נציג
X וואטסאפ
עם נציג