אקווריום צמחייה - שיעור מספר 6 - פוטוסינתזה

תהלך הפוטוסינתזה מוכר לכולנו, כמעט, כתהליך אשר מספק לבעלי החיים את החמצן המאפשר להם לנשום. אך גם נסתכל בצורה מקיפה יותר על התהליך, נבין שהוא זה שמאפשר את חייהם של הצמחים על פני כדור הארץ, ולמעשה את בריאותה של המערכת האקולוגית כולה.
 
אקווריום צמחייה ביתי לשמש כמעין מקרה בוחן או דוגמה ספציפית לחשיבות של תהליך הפוטוסינתזה במערכת חיים סגורה: כדי שהמים יהיו טובים וראויים לחיים, כדי שהדגים יחיו כראוי וכדי שהצמחים, כמובן, יפרחו וישגשגו, חשוב שתהליך הפוטוסינתזה יתקיים בצורה מיטבית. 
 
כיצד קורה תהליך הפוטוסינתזה באקווריום ?
 
ראשית נציין כי בטבע, לרוב, צמחי המים נהנים מחשיפה ישירה ונרחבת יותר לאור השמש, ולכן תהליך הפוטוסינתזה בטבע יעיל יותר בדרך כלל. הרי האקווריום שלנו נמצא בכל זאת בתוך מקום סגור, כך שכמות השמש הנכנסת אליו תהיה לרוב פחותה מזו שמציע האוויר הפתוח.
 
כך או כך, תהליך פוטוסינתזה נחלק לכמה שלבים, ותפקידו המרכזי כלל אינו לשחרר חמצן (למים או לאוויר הפתוח): תפקידו להזין את הצמחים. הצמח, לרוב כזה בעל עלים ירוקים, משתמש במולקולות המים ובהרכבן כדי לייצר גלוקוז, חד־סוכר שמאפשר את בנייתו ואת התפתחותו של הצמח. זוהי בעצם האנרגיה של הצמח.
 
כדי לייצר את הגלוקוז זקוק הצמח לפחמן, למימן ולחמצן – ובמהלך ה'חיבור' ביניהם משתחרר החמצן, אל המים ואל האוויר, ובכך מספק לבעלי החיים חמצן נקי לנשימה.

שניים מהמקורות החשובים ביותר של הפוטוסינתזה הם תאורה לאקווריום (שכן הצמחים משתמשים באנרגיה הסולרית לטובת 'בניית הגלוקוז') ומערכת CO2 לאקווריום (פחמן דו־חמצני), ולכן חשוב כל כך שיהיה באקווריום מספיק משניהם. לצד זה, חשוב מאוד לספק לצמחים גם דשן מתאים, שיהווה מקור לכימיקלים שונים הדרושים לצמח לטובת התהליך.

לסיכומו של עניין, הפוטוסינתזה היא תהליך חשוב מאוד ומהותי, הן עבור בני האדם – והן עבור שוכני אקווריום צמחייה. אם נראה שישנה בעיה בממלכת המים הפרטית שלכם, סיכויים גבוהים שתהליך הפוטוסינתזה אינו מתקיים בצורה תקינה. מומלץ להתייעץ עם מומחים לעניין ולנסות לשפר את תנאי המחיה של הצמחים – ובכך לשפר את סביבת האקווריום כולה.
 
 
 
 
הירשמו עכשיו לאקדמיה וקבלו גישה מלאה לכל הקורסים וההרצאות

כל הקורסים וההרצאות מועברים ללא עלות !

מספר המקומות מוגבל - הזדרזו להירשם
 
X וואטסאפ
עם נציג
X וואטסאפ
עם נציג